Wheelchair Skills Academy

Welkom bij de Wheelchair Skills Academy van Chowa i.s.m. Adapt2Perform! Onze academy is gericht op het verbeteren van de rolstoelvaardigheden voor rolstoelgebruikers, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en zich vrijer kunnen bewegen in verschillende situaties.

We bieden een scala aan workshops en trainingen die rolstoelgebruikers helpen om hun mobiliteit te vergroten en praktische vaardigheden te ontwikkelen. De lesgevers Jurn Anthonis, ervaringsdeskundige, & Karen Behaeghe, ergotherapeut bij Adapt2Perform, zijn ervaren professionals die zich toeleggen op het begeleiden van rolstoelgebruikers in hun groei en ontwikkeling.


Voordelen van rolstoelvaardigheden

Rolstoelvaardigheden zijn niet alleen essentieel voor mensen die dagelijks een rolstoel gebruiken, maar ze bieden ook talloze voordelen die verder reiken dan mobiliteit alleen. Deze vaardigheden stellen individuen in staat om zelfstandigheid, zelfvertrouwen en een actieve levensstijl te ontwikkelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het beheersen van rolstoelvaardigheden:

  1. Onafhankelijkheid: Het aanleren van rolstoelvaardigheden stelt mensen in staat om zelfstandig door verschillende omgevingen te navigeren vb. winkelen, naar het werk gaan, sociale bijeenkomsten bijwonen... Kortom alle dagelijkse activiteiten zonder afhankelijk te zijn van anderen.

  2. Verhoogde mobiliteit: Door rolstoelvaardigheden te ontwikkelen, kunnen mensen gemakkelijker toegang krijgen tot verschillende locaties en voorzieningen. Dit verbetert de mobiliteit en vergroot het vermogen om deel te nemen aan de samenleving.

  3. Fysieke fitheid en gezondheid: Het gebruik van een rolstoel vereist een zekere mate van fysieke inspanning, met name bij het manoeuvreren door verschillende terreinen en obstakels. Door regelmatig gebruik te maken van rolstoelvaardigheden kunnen mensen hun fysieke fitheid behouden of verbeteren, wat essentieel is voor hun algehele gezondheid en welzijn.

  4. Zelfvertrouwen en eigenwaarde: Het beheersen van rolstoelvaardigheden vergroot het zelfvertrouwen van individuen en versterkt het gevoel van eigenwaarde. Het zorgt ervoor dat je jouw vaardigheden kan tonen en obstakels kan overwinnen, met een positief effect op de mentale welzijn en het zelfbeeld tot gevolg.

  5. Sociale inclusie: Door rolstoelvaardigheden te ontwikkelen, kunnen mensen gemakkelijker deelnemen aan sociale activiteiten, evenementen en bijeenkomsten. Dit draagt bij aan een gevoel van sociale inclusie en verbondenheid, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke relaties en een gevoel van gemeenschap.

  6. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Het beheersen van rolstoelvaardigheden vereist een zekere mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Mensen leren om snel te reageren op veranderende omstandigheden en obstakels te overwinnen, wat waardevolle vaardigheden zijn die hen in verschillende aspecten van het leven van pas komen.


Ons aanbod

Indoor training

We bieden lessen aan om de vaardigheden te verbeteren in een veilige omgeving. Vaardigheden die hierbij aan bod komen zijn: correcte rij-techniek, indoor obstakelparcours, functionele vaardigheden... 

Outdoor training

Voor personen die vinden dat hun rolstoelvaardigheden in de buitenwereld nog wat verbetering kunnen gebruiken, bieden we outdoor trainingen aan. De geleerde technieken gaan we in de praktijk omzetten door een vooraf bepaalde locatie te bezoeken met de rolstoel.


Benieuwd naar onze lessen?

Klink dan snel op onderstaande link en kom alles te weten over de Wheelchair Skills Academy of mail naar wheelchairskillsacademy@gmail.com voor meer informatie.